Christian Houge
15.04 – 30.05

Det et en stor glede for Buer Gallery å presentere Christian Houges utstilling Death of a Mountain / In;Human Nature.

Vi ser frem til å kunne åpne snart! I mellomtiden inviterer vi gjerne til privat visning! Ta gjerne kontakt på mail eller telefon. 

Seriene `Death of a Mountain` (2016-2020) og `In;Human Nature` (2016-2020) utforsker vårt forhold til natur og de miljømessige konsekvensene av klimaforandringene i vår tid.

Bildene er fremfor alt en hyllest til de eldgamle kjempene – nemlig verdens isbreer, som er i ferd med å forsvinne for alltid.Et vitne om flere titalls tusen år som kulminerer i en organismes siste åndedrag.

Isbreer verden over har vært en integrert del av vårt naturlige landskap siden menneskets opprinnelse, og en livsnødvendig kilde til ferskvann for store deler av verden.

Forskere advarer om at verdens isbreer vil forsvinne helt i løpet av de neste hundre årene om ikke vi reduserer den globale oppvarmingen med drastiske tiltak og dialog. Glasiologer har lenge brukt de sveitsiske isbreene som en referanse for verdens smeltende isbreer i de enorme klimautfordringene vi står ovenfor. Isen på Rhone-breen trekker seg tilbake nå 40 meter i året.

Som med installasjonene til kunstneren Christos` SHORELINE (1969) ønsker han å de-kontekstualisere og de-familiarisere et kjent landskap og på nytt se dets opprinnelige form og verdi.

Ved å dekke til deler av Rhone-breen i Sveits med UV-beskyttende stoff hindres smeltingen av is drastisk og selve handlingen fungerer som en metafor for menneskets håpløse forsøk i å utsette det uunngåelige i nærmeste fremtid. Her ønsker Houge å stille nødvendige spørsmål i møte med dette arbeidet, hvor publikum også inviteres til å bruke sine egne referanser.

For Houge fungerer isbreen som et mikrokosmos av flere miljømessige utfordringer som vi mennesker står ovenfor idag, samtidig som skoger forsvinner, havet stiger og arter blir utryddet. Isbreen viser den mektige naturen, men og dens skjørhet.

Formatet kunstneren har valgt i denne serien er et panoramakamera i analogt 6 x17 cm. film som krever tilstedeværelse og teknisk kunnskap. Houge har også jobbet med droner for å gi et visuelt grafisk uttrykk ovenfra i et mikro/makro perspektiv.

Fotografiene er abstraksjoner. Referansene som dukker opp kan være alt fra et likklede, et krigsherjet scenario eller en menneskekropp dekket av stoff. Kontrastene mellom det visuelt vakre og det totale forfall tiltrekker kunstneren. Symbolikken som blir videre utforsket i de smeltende isgrottene i selve breen, hvor det som tilsynelatende kan se ut som liv faktisk er død. Den tildekkede isbreen forandrer seg kraftig for hvert år, noe som gjør møtene annerledes for hvert år han har kommet tilbake dit.

 `In;Human Nature´:

 In;Human Nature reflekterer både menneskets iboende trang til å utforske og erobre natur og kosmos, så vel som det faktum at denne delen av naturen går langt utover vår egen forståelse og minner oss på om våre egne spor i et område hvor menneskeheten kanskje er fundamentalt uvelkommen.  

Sjeldne originale NASA fotografier fra tidlige månelandinger på 70-tallet, har blitt integrert i 3-dimensjonale geometriske landskap fra fotografier tatt på klatreekspedisjoner av Houge. Disse er videre håndtegnet på bomull med utgangspunkt i den massive isbreen Svartisen, og er satt i opposisjon til ukjente horisonter på en annen planet. Det kjente landskapet fra isbreen Svartisen som er i ferd med å sakte forsvinne sammen med resten av verdens isbreer, står i fokus i denne miljøbaserte kunsten. Det er dette tapet av miljø og forankring Houge kommenterer og diskuterer i denne serien.

Ved å utforske vår relasjon til naturen fra forskjellige vinkler, med forskjellige tilnærminger, prøver han å jobbe fram menneskets tilstand. I dette stilles viktige spørsmål til videre dialog om klimakrisen og vår nærmeste framtid.

Houge arbeider ofte fram sterke motsetninger i sitt arbeid for å uttrykke seg. Denne kombinasjonen av det estetisk vakre, den underliggende uroen og død fører til en kognitiv dissonans hvor den enkelte betrakter bruker sine egne referanser til å tolke arbeidet.

Ved å jobbe fram disse uttrykkene setter Houge søkelyset på våre handlinger i natur og minner oss om de enorme klimaspørsmålene vi står ovenfor. I utstillingen hos Buer Gallery vises det både rene analoge fotografiske uttrykk, samt film og tegning på bomull.

Bio:
Den Oslobaserte kunstfotografen har jobbet med de samme temaene gjennom sitt tyve år lange kunstnerskap. Christian Houges fotoserier er innstilt til å utforske menneskets tilstand og vår relasjon til natur har gått som en sterk rød tråd gjennom de siste to tiårene i hans arbeid som kunstner og fotograf. Blant disse seriene er `Barentsburg`, `Arctic Technology and the Global Seedvault`, `Shadow Within`, `Darkness Burns Bright` og `In;Human;Nature`. `Death of a Mountain` er nominert til den prestisjetunge fotoprisen for bærekraft, Leica Oscar Barnack Award 2021.

Han har stilt ut sine arbeider ved gallerier og museer, både nasjonalt og internasjonalt bla. ved Fotografiska Museum I Stockholm, Haugar Museum I Vestfold, Preus Museum, Hosfelt Gallery i New York og i San Francisco, en to års museumsturne i Kina, museer bl.a.Whatcom (Museum of Washington), Johnson Museum of Art og Scout Gallery i London.

Houge sitt siste arbeid, `Residence of Impermanence`, er for tiden stilt ut hos UCR Arts: California Museum of Photography i Los Angeles med utstillingen `Facing Fire,` Art, Wildfire and The End of Nature in the New West.` Denne utstillingen utforsker de enorme ødeleggelsene forårsaket av klimarelatert skogbrann. Serien har blitt nominert til årets Prix Pictet for fotografi og miljø.

Utstillingsperiode 11.04 – 02.05 

Kontakt 
Tonje Buer 
Gallerist og kurator 
+47 93 67 67 98 
tonje@buergallery.no

Utstillingsprogram 2021

Christian Houge
15.04 – 30.05  
Death of a Mountain/ In;Human Nature

Katinka Goldberg
Bristningar
10.06 – 04.07

Sommerstengt

Edith Spira
Speilinger
5.08 – 29.08

2.09 – 26.09

Karen Nikgol
30.09 – 31.10

Matias Kiil
4.11 – 28.11

Trude Viken
The Tendon Blanket Goes Down At Nightfall
2.12 -22.12

PAST

TOO EARLY, YOU KNOW?
Sebastian Helling
18.02  – 26.03

TO BE ANNOUNCED
Tine og Martine Poppe
14.01 – 07.02

DESEMBER KONSTELLASJONER
Kollektivutstilling 
3. desember

ANATOMEN
Morten Viskum, Separatutstilling
29. oktober

KONSTELLASJONER
Kollektivutstilling
24. september

Utstillingsprogram PAST